Rotterdamse schouwburg

Regisseurs In Perspectief I & II  /  Hedendaagse Nederlandse Toneelschrijvers in Perspectief 

 

In het eerste decennium van de 21ste eeuw gaf Emile Schra verschillende cursussen voor bezoekers van de Rotterdamse Schouwburg. In deze publiekscursussen hield hij inleidingen op het werk van regisseurs en toneelschrijvers. In de reeks Regisseurs in Perspectief stond het werk centraal van o.m. Gerardjan Rijnders, Alize Zandwijk, Olivier Provily, Eric de Volder, Lotte van den Berg en Ola Mafaalani. Van elk van werd steeds een voorstelling bezocht waarna de regisseur zelf op een bijeenkomst met de cursisten verscheen. Die kregen zo de kans om hun meest prangende vragen voor te leggen! Voorstellingen die onder meer werden bezocht: Wie is er bang voor Virginia Woolf? (regie Gerardjan Rijnders); Onschuld (regie Alize Zandwijk) en De Pelikaan (regie Olivier Provily).

In de serie Hedendaagse Nederlandse Toneelschrijvers in Perspectief werden op levendige wijze enkele toneelteksten van de volgende schrijvers onder de loep genomen: Peter de Graeff, Esther Gerritsen en Oscar van Woensel. Ook de schrijvers zelf waren elk een avond lang te gast en lichtten uitvoerig fragmenten uit hun werk toe. 

het zuidelijk toneel

Voor Het Zuidelijk Toneel gaf Emile Schra in de 1990's op de Kleine Berg te Eindhoven verschillende zogeheten 'theaterkijkcursussen'. Daarbij werd een groep geïnteresseerde toeschouwers voorbereid op het bezoek aan een voorstelling. Toneelteksten, thematiek, regisseursvisie en de voorstellingen zelf werden onder de loep werden genomen: Gered (regie Ivo van Hove), Abele Spelen (regie Dora van der Groen), Medea (regie Ursel Herrmann) en Hamlet (regie Ivo van Hove).   

© 2019 by Kirsten Schra