PassePartout

Performers Practice voor professionele theatermakers

Stichting PassePartout werd in 1991 opgericht vanuit de behoefte bij Emile Schra om internationale uitwisseling in de podiumkunsten te stimuleren. In de loop van 15 jaar zijn – aanvankelijk op onregelmatige basis maar tussen 1998-2006 jaarlijks – reeksen workshops georganiseerd voor professionele theatermakers, docenten en andere betrokkenen. De activiteiten kwamen vanaf 1998 bekend te staan onder de kop ‘PassePartout SummerSchool’ en vonden plaats in de ruimten van de Hogeschool voor de Kunsten aan het Janskerkhof te Utrecht. Door gebrek aan financiering zijn deze trainingsactiviteiten in 2006 gestopt. Stichting PassePartout is echter nog steeds actief.

Klik hier voor een terugblik op 12 jaar PassePartout

On the move

2000-2002

Drie achtereenvolgende jaren vindt een Festival On the Move in Utrecht plaats, gekoppeld aan de PassePartout SummerSchool. Voorstellingen in theater of op straat, lezingen, open podia en openbare workshops. Opzet van het festival is een breed publiek te laten kennismaken met het bijzondere werk van de veelal buitenlandse theatermakers die PassePartout naar Utrecht haalt. Tot de hoogtepunten van deze festivals behoren Butoh op het Domplein met de Japanse danseres Hisako Horikawa, de zangworkshop met de blinde zangpedagoge Frankie Armstrong en een filmprogramma & openbaar interview met de Vlaamse actrice Dora van der Groen. Het festival krijgt in deze periode financiële steun van onder meer de gemeente Utrecht.

ILPA

1997-1999

In de periode 1997-2001 wordt driemaal een International Lecture on Performing Arts ofwel ILPA georganiseerd. De lezingen vinden op bijzondere Utrechtse locaties plaats, zoals in de Domtoren. Opzet van deze lezingen is om eigenzinnige en spraakmakende visies te presenteren op de betekenis en ontwikkeling van de podiumkunsten. Centraal in alle lezingen staat het effect van de groeiende internationalisering. ILPA paste wat dat betreft binnen het bredere doel dat PassePartout nastreeft: internationale uitwisseling van ideeën en werkwijzen in de podiumkunsten. ILPA’s worden achtereenvolgens gehouden door Rustom Bharucha (Ontmoeting via verschillen – een interculturele dialoog, zie PPCahier 2), Richard Schechner (Is er nog behoefte aan theater in de 21ste eeuw?) en Augusto Boal (De moed om gelukkig te zijn).  

Workshops

Annabel Arden (UK) neutral mask; Frankie Armstrong (UK) voice (3x); Eugenio Barba (DEN) body and voice (4x); Patricia Bardi (NL) voice and movement; Marek Becka (CHE) puppets and object theatre; Rustom Bharucha (IND) dramaturgy; Augusto Boal (BRA) theatre of the oppressed (3x); Christoph Bochdansky (AUS) puppetry; Pierre Byland (SWI) clowning (2x); Shiro Daimon (JAP) no and kabuki; Katelijne Damen (BEL) scene studies; Mamadou Dioume (SEN) physical theatre (2x);
Dominique Dupuy (FRA) dance and movement (3x); Julia Varley (DEN) body and voice; Nader Farman (SWI) clowning (3x); Antonio Fava (ITA) commedia dell’arte; Guy Freixe (FRA) masks; Maria Fernandez (UK) archetypes (2x); Phillippe Gaulier (FRA) bouffons; Gardzienice (POL) theatre and music; Peter de Graef (BEL) writing and acting (2x); Dora van der Groen (BEL) scene studies (6x); Krishnadas Gurukkal (IND) kalarippayattu; Hisako Horikawa (JAP) butoh (3x); Jos Houben (BEL) comic theatre; Carlotta Ikeda (JAP) butoh; Kalamandalam John(IND) kathakali; Sotigui Kouyaté (SEN) storytelling (5x); Grindl Kuchirka (CAN) clowning; Tage Larssen (DEN) text and sticks; Kristin Linklater (USA) voice; Kees van Loenen (NL) intercultural theatre; Juha-Pekka Marsalo (FIN) movement; Lorna Marshall (UK) physical theatre / text (6x); Mladen Materic (CRO), actor and space; Zygmunt Molik (POL) voice (3x); Anne Mousselet (FRA) dance and movement; Oguri (JAP) body weather (3x); Yoshi Oida(JAP) body and voice (5x); Enrique Pardo (PER) choreografic theatre (2x); Lenard Petit (USA) tsjechow-technics; Serge Poncelet (FRA) balinese masks (3x); Nola Rae (UK) musical clowning; Richard Schechner (USA) intercultural theatre; Fiona Shaw (UK) speaking and feeling; Luc de Smet (BEL) Greek chorus (3x); Wlodimierz Staniewski (POL) acting and musicality;
Jerry Snell/Nadine Thouin (CAN) theatre and music; Dirk Tanghe (BEL) scene studies (7x); Neville Tranter (NL) puppetry; Anna Triebel-Thome (GER) feldenkrais technique; Roel Twijnstra (NL) intercultural theatre; Johanna van der Veer (NL) feldenkrais technique; Frank van de Ven (NL) body weather (2x); Andrew Wade (UK) voice; Phillip Zarrilli (USA) kalarippayat (3x); Juro Zenchiku (JAP) kyogen; Thomas Zizka (CHE) puppetry/objects

Quotes 1995-2005

“Onze maatschappelijke en onze dagelijkse culturele omgeving zijn in hoge mate prestatiegericht. Het lijkt me zeker voor kunstenaars van groot intrinsiek belang om momenten van bezinning en reflectie in het werk in te bouwen. Dat PassePartout zijn trainingen en workshops bovendien in een internationale context plaatst, levert een belangrijke meerwaarde op.”

Ivo van Hove (2001)

Regisseur Toneelgroep Amsterdam

“Het is opmerkelijk dat Eugenio Barba niet in Nederland is dankzij grote instituten of grote scholen. Hij is hierheen gehaald door stichting PassePartout, een organisatie die klein en breekbaar is en met grote durf en intellectuele integriteit het internationaal en intercultureel theater verkent.”

Dragan Klaic (1997)

Directeur Theater Instituut Nederland

“Tot vervelens toe heb ik geroepen dat je eerst een ‘klimaat’ moet scheppen, willen zaken als nieuwsgierigheid, verantwoordelijkheidsbesef, discipline en zelfrespect onder theatermakers weer betekenis krijgen. Met dit eerste boek in de PassePartout Reeks kan het gedachtegoed van Peter Brook als het ware op tafel komen. Voor studenten, voor kunstenaars op weg naar grootse zaken, maar belangrijker nog: voor de cultuurspecialisten van politieke partijen. Ook zij kunnen nu de prijs betalen (de prijs van een boek!) waarmee bij hen de gedachte kan postvatten wat er zoal nodig is om tot bijzondere kunst te komen.”

Ritsaert ten Cate (1995)

Inspirator, mentor, artistiek leider Mickery

“Als artistiek leider van een gezelschap dat zijn vleugels verder uit wil slaan in Europa en daarbuiten, onderschrijf ik de doelstellingen van de PassePartout Foundation. Het is van groot belang dat er een platform bestaat waarop Nederlandse theatermakers buitenlandse collega’s kunnen ontmoeten om kennis en ervaring uit te wisselen en te discussiëren. Hierdoor kan structurele internationale samenwerking blijvend worden gestimuleerd.”

Johan Simons (2002)

Regisseur ZT Hollandia

“Eén van de dingen die PassePartout wil, is het creëren van nieuwe mogelijkheden voor theatermakers om -in de veiligheid van onderzoek achter gesloten deuren- tot kostbare en essentiële ontdekkingen te komen. Deze research, vaak een uiterst intiem proces waarbij de menselijke kern wordt geraakt, juich ik van harte toe!”

Dora van der Groen (2003)

Actrice en docent Antwerps Conservatorium

“Om een raam te openen, gebruik je gewoon je handen. Om een deur te openen is vaak ook nog een sleutel nodig. Tegenwoordig wordt dit steeds ingewikkelder. Vroeger was één ‘passepartout’ voldoende. Stichting PassePartout knoopt weer aan bij de tradities van vroeger. Zij opent deuren voor de podiumkunstenaar van nu en draagt op stimulerende wijze bij aan het verder verspreiden van de diverse cultuurstromen die in deze tijd het theaterlandschap zijn gaan doorkruisen.''

Yoshi Oida (2002)

Acteur/regisseur

“De gedachtenuitwisseling over de maatschappelijke zin en betekenis van theater, wordt in Nederland helaas nauwelijks gevoerd. Dankzij PassePartout heb ik de Braziliaanse theatermaker Augusto Boal leren kennen, een belangrijke ontmoeting die voor nieuwe impulsen in mijn werk als theatermaker zal zorgen!”

Ad de Bont (1999)

Schrijver/regisseur Wederzijds

“Acteurs die leven zoals ik leefde, gaan van repetitie, naar restaurant, naar bus, naar voorstelling, naar repetitie, en zijn dan twee zomermaanden aan het uitrusten. Geen tijd om te leven, na te denken, artistiek op te laden…. Ik hoop dat PassePartout zijn verdiepingsmogelijkheden verder kan uitbreiden. Het geeft je ruimte en veiligheid. Een noodzaak om artistiek te overleven en je creatief te blijven ontwikkelen!”

Nederlandse deelnemer (2005)

“De PassePartout SummerSchool is absolute noodzaak! Hier wordt de kiem gelegd voor nieuwe inspiratie, de dialoog aangegaan met buitenlandse collega’s en onbekende werkwijzen aan den lijve ervaren!''

Nederlandse deelnemer (1999)

“PassePartout biedt Nederlandse theatermakers een buitengewone kans in contact te komen met zeer hooggekwalificeerde leraren van over de gehele wereld. Als actief podiumkunstenaar acht ik het essentieel om ten minste éénmaal per jaar nieuwe inspiratie op te doen. PassePartout vervult een vitale functie!”

Nederlandse deelnemer (2004)

error: