Yoshi Oida

door EMILE SCHRA

Acteur op drift

”Yoshi Oida is een reiziger in ruimte en tijd. Hij verbindt verleden met toekomst, Oost met West. Zijn geest drijft vrij rond maar in zijn hoedanigheid van kunstenaar is hij in het hier en nu. Hij is mijn meest kostbare medewerker.” -Peter Brook, 1989

 De Japanse acteur Yoshi Oida (1933) werd getraind in de klassieke theaterstijlen van noh en kyogen. Hij verliet Japan in 1968 om met regisseur Peter Brook in Europa te gaan werken. Speelde tot in 2004 geregeld in Brooks theaterproducties en behoorde tot de kleine trouwe kern van medewerkers van het International Centre of Theatre Research in Parijs. Hij acteerde onder meer in Brooks Mahabharata (1985), The Tempest (1990), The Man Who (1993) en Tierno Bokar (2004). Momenteel is hij als vooral actief als operaregisseur (zie www.yoshioida.com). Eind 2019 – Oida is dan 86 jaar – zullen twee regies van zijn hand te zien zijn: End Game van Samuel Beckett (Sao Paulo) en de opera De Parelvissers van Bizet in Luik.
 

Met zijn boek Acteur op drift levert Yoshi Oida een zeer persoonlijke visie op de belangrijkste theaterprojecten van Peter Brook in Iran, Afrika, de Verenigde Staten en Europa. Levendig en met veel humor beschrijft hij zijn ervaringen tussen 1968 en 1989 in de internationale acteursgroep, zijn geworstel met improvisatie en het loskomen van noh-technieken. Het contact met de andere culturen binnen de groep prikkelt tegelijkertijd Oida’s belangstelling voor zijn eigen roots. Acteur op drift laat op meeslepende wijze zien hoe hij, niet in staat om een definitieve richting te kiezen, rusteloos op en neer blijft reizen tussen Oost en West, tussen tempel en theater. 

error: