Eugenio Barba

door EMILE SCHRA

De Kano van Papier

”De International School of Theatre Anthropology is in toenemende mate internationaal geworden: een Toren van Babel in een gemeenschappelijk dorp waar je moeilijk kunstenaars, technici of ‘denkers’ uit elkaar kunt houden en waar Oriënt en Occident zich niet meer laten scheiden. De kano van papier is in dit dorp gebouwd.”   -Eugenio Barba, 1993

Eugenio Barba (1936) is lange tijd een toonaangevende regisseur en pedagoog geweest in het fysieke groepstheater, zowel in Europa, Zuid-Amerika als elders. In 1964 richtte hij Odin Teatret op, momenteel gevestigd in Holstebro, Denemarken. De groep heeft in haar meer dan vijftigjarige bestaan ontelbare producties afgeleverd en gespeeld over de gehele wereld. Karakteristiek voor Odins speelstijl zijn de vastgelegde bewegingspatronen. Deze acteurschoreografie wordt door de spelers in een maandenlang proces voor iedere productie opnieuw ontwikkeld. Eugenio Barba en Odin vinden veel van hun inspiratie in culturen buiten Europa. Dat leidde in 1979 tot de oprichting van ISTA, de International School of Theatre Anthropology. In dit kader wisselden westerse en niet-westerse kunstenaars en wetenschappers jarenlang kennis en ervaring uit over universele acteerprincipes in de performing arts: toneel, dans, mime en opera.

De kano van papier is een weerslag van Barba’s ervaringen met betrekking tot theaterantropologie: de studie van het menselijk gedrag in een georganiseerde, theatrale situatie. Via brieven, citaten, persoonlijke herinneringen , anekdotes en wetenschappelijke analyses doet Barba geïnspireerd verslag van zijn onderzoek naar die elementen, die een podiumkunstenaar presence geven.  Steeds terugkerende vraag: hoe versterkt een performer zijn uitstraling op het toneel zodat hij de aandacht van de toeschouwer weet vast te houden en sturen?

Voor een interview uit 2011 met Barba ga naar: http://www.odinteatretarchives.com/odinstory/video-eugenio-barba-2011. 

Voor een overzicht van huidige activiteiten van Odin:  https://odinteatret.dk/

error: