Cursussen

De bril van Shakespeare

Shakespeare? Er zijn bibliotheken over zijn leven en werk volgeschreven. Jaarlijks komen er 4000 publicaties in kranten, wetenschappelijke bladen of in boekvorm bij. Sigmund Freud dacht het een Fransman was die Jacques Pierre heette. Volgens sommigen was het een bloedmooie gravin, anderen zijn er nog steeds van overtuigd dat er meerdere personen achter die ene naam zitten. Maar wie was William Shakespeare ècht? 

In de reeks theatercolleges De Bril van Shakespeare bekijken we door de ogen van Shakespeare (1564-1616) zijn tijd en omgeving, krijgen de politieke conflicten die toen speelden, voorgeschoteld en gaan in op de stukken die hij schreef. Zo raak je vertrouwd met zijn wereld en wereldbeeld. Wie was hij? Hoe kon hij de allergrootste worden? Waarom braken collega’s van pure nijd hun ganzenveer doormidden? En waarom raken nog steeds theater-en filmmakers door zijn werk geïnspireerd? 

Altijd al iets meer willen weten over Shakespeare? Dan is dit je kans. Je wordt vlot door leven en werk van ’s werelds grootste toneelschrijver geloodst. Beeldfragmenten uit theater en film verlevendigen het verhaal. Ook neem je enkele tekstfragmenten onder de loep. Als je al niet verslaafd was aan de onvergetelijke personages die Shakespeare op het toneel tot leven wekt, dan ben je dat zeker na afloop van deze cursus!

Shakespeare in de film

Vier eeuwen na zijn dood fascineert William Shakespeare (1564-1616) nog steeds nieuwe generaties theatermakers, choreografen en componisten. Ook cineasten putten sinds 1900 onverminderd uit zijn rijke toneelwerk. In dat jaar wordt Shakespeare voor het allereerst verfilmd: een Franse versie van Hamlet met Sarah Bernhardt in de titelrol. Sindsdien zijn er van zijn 37 stukken ruim 400 avondvullende verfilmingen gemaakt. Wat trekt cineasten zo in zijn werk aan? 

In Shakespeare in de Film worden drie beroemde stukken onder de loep genomen: de tragedie Hamlet, de komedie Een Midzomernachtsdroom en een van zijn laatste stukken, de romance De Storm. Ieder stuk wordt in zijn context geplaatst en kort gekarakteriseerd, waarbij wordt nagegaan wat het zo geschikt maakt voor verfilming (verhaal, structuur, personages, thematiek). Vervolgens wordt een week later een veelgeprezen filmversie bekeken. Achtereenvolgens passeren de revue: Hamlet (1996) in de regie van Kenneth Branagh met o.m. Derek Jacobi, Kate Winslet, Judie Dench, Robin Williams en Gérard Depardieu; A Midsummer Night’s Dream (1999) van Michael Hoffman met o.m. Michelle Pfeiffer en Kevin Kline; Prospero’s Books (1991), een bewerking van De Storm door Peter Greenaway met o.m. John Gielgud, Mark Rylance, Pierre Bokma (!), Gerard Thoolen (!) en Michiel Romeyn (!).

Regisseurs in Perspectief

In het eerste decennia van de 21ste eeuw gaf Emile Schra verschillende cursussen voor bezoekers van o.m. Het Zuidelijk Toneel en de Rotterdamse Schouwburg. In deze publiekscursussen hield hij inleidingen op het werk van regisseurs en toneelschrijvers.

Zo stond in Rotterdam in de reeks Regisseurs in Perspectief het werk centraal van o.m. Gerardjan Rijnders, Alize Zandwijk, Olivier Provily, Eric de Volder, Lotte van den Berg en Ola Mafaalani. Van elk van werd steeds een voorstelling bezocht waarna de regisseur zelf op een bijeenkomst met de cursisten verscheen. Die kregen zo de kans om hun meest prangende vragen voor te leggen! Voorstellingen die onder meer werden bezocht: Wie is er bang voor Virginia Woolf? (regie Gerardjan Rijnders); Onschuld(regie Alize Zandwijk) en De Pelikaan (regie Olivier Provily).

In de serie Hedendaagse Nederlandse Toneelschrijvers in Perspectief werden op levendige wijze enkele toneelteksten van de volgende schrijvers onder de loep genomen: Peter de Graeff, Esther Gerritsen en Oscar van Woensel. Ook de schrijvers zelf waren elk een avond lang te gast en lichtten uitvoerig fragmenten uit hun werk toe. 

Vragen of opmerkingen?

error: